multilingual links

Switch to the English version of this blog.

Het laatste nieuws

Het laatste nieuws:
Onze trip in Zuid-Amerika zit er op. We hebben de hete Brazilaanse zomer weer geruild voor de koude, maar zonnige Montrealaise winter. Recent plaatsten we de nog de verhalen van Buenos Aires en Brazilie online.
Volg de links in de balk hierboven om terug te keren naar de verhalen per land. Wil je alle foto's nog eens bekijken klik dan hier.

1/24/2011

Rio de Janeiro - 2. Van oud naar nieuw in Rio de Janeiro

Vrijdag 31 December 2010
This is it, hiervoor waren we naar Rio de Janeiro gekomen, we zouden de overgang naar het nieuwe jaar, later op de dag, vieren op het strand van Copacabana. Via de vriendin van de moeder van een vriendin van Fabiana (jawel) vonden we samen met Marc en Fafa een studio/appartement op twee blokken van het strand van Ipanema, net naast het strand van Copacabana. We gooiden er vlug onze bagage af en begaven ons met zijn vieren naar het strand. De eerste kennismaking met echte oceaangolven was redelijke impressionant. Ik slaagde nog wel voorbij de branding te geraken, voor Nele liep het minder vlot, na een keer of drie tegen de grond te zijn gekwakt trok ze zich met de maag vol zoutwater en braakneigingen terug op het zalige zandstrand van Ipanema. Veel beter daar dan in zee. Tegen valavond begaven Marc en Fafa zich naar Fafa's tante in Copacabana, wij maakten ons nieuwjaarklaar in ons appartementje. Om Marc en Fafa te gaan vergezellen wandelden we later, bij zonsondergang langs het strand Ipanema tot aan Copacabana. We speelden met zijn vieren een vlug "hapje" binnen in Copa en begaven ons dan tussen de menigte op het strand. We flanneerden langs de verschillende podia die op het strand stonden opgesteld, waarbij de muziek omsloeg van rock, naar dance, over hiphop tot aan de samba carnavalmuziek. Aan dit typisch Braziliaanse podium bleven we even hangen voordat we rechtsomkeer maakten om op tijd terug aan het begin van het strand te zijn zodat Fabiana, voor het eerst in 3 jaar, het begin van het nieuwe jaar met haar familie kon meemaken. Voor de kust hadden zich ondertussen al een stuk of 8 cruise-schepen verzameld die speciaal op deze dag naar hier waren gevaren om van hetzelfde indrukwekkende vuurwerk te genieten waarvan wij aan het begin van 2011 getuige waren. Ruim een half uur tot drie kwartier na middernacht doofde de laatste vuurpijlen, waarvan er verschillende de camera in "overexposure" hadden doen gaan, uit. Het feest ging echter verder. We keerden terug naar het podium dat we twee uurtjes eerder hadden verlaten voor meer carnaval-muziek, kochten onderweg een biertje bij de talrijke private bierstandjes en maakten onze eerste cachasa (Brazilaanse Vodka) mix. Na een tijdje begon de caranavalsmuziek toch wat eentoning te worden en besloten we aan de rand van de oceaan wat te genieten van het begin van het nieuwe jaar en wat mensen te kijken. Behoorlijk wat mensen met een glaasje te veel trotseerden de golven waar andere al dan niet rechtstand in stonden/zaten te pissen. Hier en daar zagen we menig individu behoorlijk wankelen of ondersteund door vrienden de weg naar huis vinden... Tegen half vijf begonnen we aan de tocht terug naar het strand van Ipanema, waar we een uurtje later moe maar voldaan in ons bedje crashten. 2011 was goed begonnen!
Zaterdag 1 Januari 2011
Het is verboden om op 1 januari voor de middag op te staan en we zondigden niet. Eens die horde was genomen, leek het ons best wat uit te blazen op het strand, 2 minuten wandelen konden we nog net aan. Nele had het onder-de-golven-door-duiken nu al beter onder de knie en het werd, tussen de regendruppels door, een zalige, relaxe namiddag. Voor het avondeten hadden we kaas en wijn voorzien die we opsmulden op de rotsen van Arpoador, de scheidingslijn tussen het strand van Ipanema en Copacabana. De verlichting is hier beter dan die van het A-terrein van Meeuwen SK en de surfers profiteren daarvan door tot in de late uurtjes bezig te blijven. Voor Marc, Australier en surfer, was dit het walhala - surfing by night - ik was vooral gefascineerd door de joekels van vissen die de talrijke plaatselijke vissers op de rotsen uit het water haalden. Er werd met de lijn en met netten gevist - succes gegarandeerd op deze plaats zo bleek. We zakten nog af naar een cafeetje in Copacabana om Fafa's neef te leren kennen en meteen kennis te maken met de barcultuur in Rio. Je betaalt niet onmiddelijk voor je biertjes, maar krijgt van de ober een kaartje waarop hij streepjes trekt voor elk pintje dat hij je serveert. Aan het einde van de avond betaal je alles. Prachtig systeem, zeker omdat Fafa's neef, een erg plezant persoon, er op stond voor elke "chop" (getapt pintje) te betalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten