multilingual links

Switch to the English version of this blog.

Het laatste nieuws

Het laatste nieuws:
Onze trip in Zuid-Amerika zit er op. We hebben de hete Brazilaanse zomer weer geruild voor de koude, maar zonnige Montrealaise winter. Recent plaatsten we de nog de verhalen van Buenos Aires en Brazilie online.
Volg de links in de balk hierboven om terug te keren naar de verhalen per land. Wil je alle foto's nog eens bekijken klik dan hier.

12/26/2010

Road trip in Noord-Argentinie

Dinsdag 30 November 2010 - Woensdag 1 December 2010
Vanuit Tupiza reisden we naar Salta in het noorden van Argentinie. Daar hadden we opnieuw met Paul en Sanne afgesproken en zouden we de optie bekijken om voor een weekje een auto te huren om door het noorden van Argentinie te reizen. Na een namiddagje hard onderhandelen met de plaatselijke autoverhuurbedrijven (allemaal prive, zelfs de filialen van de grote verhuurbedrijven zoals AVIS of HERTZ moeten hier hun eigen boontjes doppen) was de kogel door de kerk. We zouden voor 7 dagen een auto huren en van Salta via Cafayate en Cordoba naar Mendoza reizen. We genoten verder nog van onze aankomst in Argentinie en van het mooie en gezellige stadje Salta. We hadden nu het "indigeneous" Zuid-Amerika achter ons gelaten en waren duidelijk in een ander land aangekomen. In Ecuador, Peru en Bolivie had het merendeel van de bevolking nog originele Zuid-Amerikaanse wortels, in Argentinie zag je vrijwel enkel Europees uitziende mensen. Ook de stad (Salta) zelf zag er veel meer Europees uit, de straten nettter, de gebouwen beter afgewerkt, de hotels netjes onderhouden, etc. De prijzen in restaurants, hostels en winkels volgden jammer genoeg dezelfde trend; alles was plots een stuk duurder.

Donderdag 2 December 2010 - Vrijdag 3 December 2010
Op donderdagmiddag laadden we onze wagen vol (letterlijk) met onze rugzakken en zetten we koers naar Cafayate. De route bracht ons langs de schitterende Quebrada de Cafayate. We namen ruim onze tijd en maakten gretig gebruik van de vrijheid die de wagen ons bood om regelmatig eens te stoppen en te genieten van het schitterende uitzicht. In Cafayate sloegen we ons tentje op en genoten van een heerlijk gezellig, Argentijns (lees beef and wine) avondmaal op het marktplein. 's Anderendaags begonnen we vroeg aan onze bodega-ronde. We bezochten die dag vier wijngaarden, het ene bezoek was al interessanter dan het andere. Elk bezoek eindigde wel steeds met een kleine proefsessie die meestal wel gesmaakt werd. Na wijngaard nummer vier waren onze monden echter dusdanig verdoofd dat er van proeven niet echt meer sprake was. We besloten het daar dan bij te laten en de bbq op de camping aan te steken. Heerlijk zo een steakje op het vuur.

Zaterdag 4 December 2010
Op zaterdag reden we een klein stukje verder naar Tafi del Valle waar we een chaletje huurden voor een appel en een ei en daarna verschillende Estancia's bezochten. Al deze estancia's (ranches) waren vroeger eigendom van de Jesuiten en het stadje Tafi del Valle ontstond rondom deze mega-boerderijen die zich vooral met kaasproductie bezighouden. Twee van de plaatsen die we bezochten zijn nog in gebruik als boerderij of kaasmakerij, de derde was omgebouwd tot een hotel boven ons budget, maar wel heel erg mooi. In Tafi del Valle maakten we ook voor het eerst kennis met de fameuze diknek 500ml flesjes van Quilmes, vooral Paul was van dit ongelooflijk stoere bierflesje met zijn dikke nek erg onder de indruk. Bovendien was het een heerlijk biertje. We zouden er nog vaak naar op zoek gaan.

Zondag 5 December 2010
Bij je eigen huisje hoort je eigen fornuisje en daar maakten we op zondagmorgen gretig gebruik van - pannekoeken op zijn Vlaams: delicious! Na een stevig ontbijt reden we richting Cordoba, waar we tegen vijf uur aankwamen na een tussenstop in Jesus Maria voor een bezoek aan een van de vele Estancia's hier in de buurt, die het tot UNESCO werelderfgoed hebben geschopt. Onmiddellijk na aankomst in Cordoba verkenden Nele en ik de schitterende stad, terwijl Sanne en Paul zich gingen voorbereiden op het avondmaal (lees douchen en omkleden - wij vonden dat minder noodzakelijk). We pikten een deel van een gratis Jazz-concert mee en ontmoetten onze Nederlandse reisgezellen later op het marktplein. Dinner was wederom een heerlijke, gezellige ervaring.

Maandag 6 December 2010
Op sinterklaasdag maakten we vanuit Cordoba een uitstap naar Alta Gracia. Het plaatsje waar Ernesto (Che) Guevarra een groot deel van zijn jeugd doorbracht. We bezochten er het huis waar de familie Guevarra haar toevlucht toe had gezocht als (halve) oplossing voor de astma van de kleine Ernesto. Het drogere klimaat hier in vergelijking met Rosario (meer in het oosten van het land, de plaats waar Che geboren is) zou de jongen goed doen. Het bezoek aan dit huis vond ik eigenlijk best wel de moeite, al was het maar omdat ik nu een mate had kunnen drinken uit mijn eigen mate-beker met mijn eigen mate-rietje dat we ons eerder in Tafi del Valle hadden aangeschaft. Mate (straffe Argentijnse thee) drinken is een typisch Argentijns gebruik) en je ziet de Argentijnen overal (op straat, in parken, in de bus, op de werkvloer, ...) samen met hun mate-beker. Verder ligt er nog een immense Jesuieten estancia in het stadje, maar daar hadden we er ondertussen al voldoende van gezien.

Dinsdag 7 December 2010 - Woensdag 8 December 2010
Op dinsdag was het richting Mendoza geblazen. Onderweg passeerden we het Schotse Highlands landschap van de Quebrada de Condorito en maakten we een frisse duik in de swimming holes van Mina Clavero. In Mendoza huurden we een appartementje met ons vieren en kochten we tickets voor de voetbalwedstrijd Godoy Cruz - Racing Club op woensdag. Godoy is de club uit Mendoza en kende een uitstekend seizoen in de Argentijnse Primera Division. Afhankelijk van het resultaat in een andere wedstrijd en de wedstrijd die wij volgden kon Gody zich plaatsen voor de Copa de los libertadores, het equivalent van de Champions league. Racing club is een club uit de provincie Buenos Aires en bracht een 8-9000 tal supporters mee op de busreis van zowat 12uur. De sfeer in het stadion was er eentje om nooit te vergeten, gezangen gingen heen en weer tussen de spionkoppen en de bezoekers probeerden steeds boven die van de thuisploeg uit te komen - wat hen trouwens vaak lukte. Het grootste wauw-moment vond ik persoonlijk het doelpunt van Racing club (1-1, tevens de eindstand), niet alleen omdat het een schitterend doelpunt was, maar ook en vooral omdat de meegereisden supporters zo hard juichten dat het leek alsof je oren blokkeerden, net zoals een luidspreker die het volume niet aankan, zo klonk het. Kippenvel! Vijf minuten voor tijd was de wedstrijd van Godoy's concurrenten in een andere stad blijkbaar afgelopen met een gunstige uitslag voor Godoy, want op het scorebord verscheen de boodschap dat Godoy zich had geplaatst voor de Copa de los libertadores. Deze aankondiging werd meteen gevolgd door vuurwerk dat aanhield tot het einde van de wedstrijd, terwijl de spelers zich probeerden te blijven concentreren. Na de wedstrijd gingen de gezangen lustig door. Het feest werd verder gezet tijdens onze wandeling door het schitterende park Generaal San Martin (dat Nele en ik in de namiddag al hadden bezocht) van het stadion (nog gebruikt tijdens de wereldbeker ergens in de jaren 70) terug naar het centrum van de stad. Een schitterende ervaring.

Donderdag 9 December 2010
Een trip naar Mendoza maak je echter gewoonlijk niet voor het voetbal. Mendoza staat bekend als de belangrijkste wijnstad van Argentinie. Op donderdag besloten we daarom ook hier de bodega's te gaan bezoeken. We namen een bus naar het nabijgelegen Maipu waar een groot aantal wijngaarden op fietsafstand van elkaar liggen. Tijdens onze lunch op het plaatselijke marktplein proefden we al onze eerste Mendoziaanse wijn en later volgden er nog wat glaasjes in verschillende wijngaarden. Vooral de wijn van Tempus Alba kon ons bekoren. Toen we onze gehuurde fietsen terug tot bij Hugo's bikes brachten werden we daar opgewacht door een 40-tal andere toeristen die net hetzelfde als ons hadden gedaan en nu nog wat van Hugo's gratis wijn zaten te sippen - de smaak van de wijn kwam overeen met de prijs, maar dat kon de pret niet drukken. Later, terug in Mendoza brachten we de avond gezellig door in ons appartementje met enkele diknekken en gingen we opnieuw tevreden naar bed.

Bekijk hier de foto's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten